Targi Ekologiczne BIOFACH w Niemczech
W dniach 14-17 lutego br. w mieście Norymberga na terenie państwa niemieckiego odbyły się międzynarodowe targi żywności ekologicznej BIOFACH. Impreza ta od lat uważana jest w Europie za jedno z największych wydarzeń poświęconych żywności wysokiej jakości.
Smaki Szwajcarii
Kulinarna marszruta po kraju pozwala odkryć Szwajcarię jako kraj wina i różnorodnej kuchni w słynnych restauracjach i prostych lokalach z regionalnymi daniami. Układ kantonów podzielił kuchnię szwajcarska na odrębne strefy smakowe.
Tajemnice Tokaju
Przez cztery dni grupa podkarpackich przedsiębiorców, związanych z tradycyjną żywnością, przemierzała region Tokaj. Głównym celem wyprawy było podpatrywanie pomysłów na promocję oraz dystrybucję regionalnych produktów.
Lwów pełen kulinarnych tajemnic
Wspaniały, wiekowy Lwów. Z czym nam się kojarzy to miasto? Kresowiakom z Semper fidelis i Cmentarzem Łyczakowskim, przewodnikom turystycznym z zabytkowym Rynkiem i katedrą Ormiańską, wielbicielom muzyki poważnej ze elitarną sceną operową.
Szlakami serów Francji
W tym kraju istnieje tyle serów, ile dni w roku - powiedział kiedyś generał Charles de Gaulle. Tak naprawdę w 22 regionach Francji powstaje ponad 500 gatunków serów z mleka owczego, koziego i krowiego.
Alpejskie specjały
Szwajcaria mimo, że nie posiada szczególnie charakterystycznej kuchni, zaskakuje bogactwem i różnorodnością potraw i wyrobów. Dlaczego? Bo nigdzie indziej w Europie nie odkryjesz na tak małym terytorium, tak wielu elementów kultur
Produkt podkarpacki lokalny bardzo
Szampania jest znana w świecie z pewnego swojego musującego produktu, który należy pić schłodzony. Wybrańcy rosyjskiej arystokracji, którym po bandyckiej rewolucji bolszewickiej udało się przedostać do Francji, wprowadzili ten napój na wyżyny napojów alko