KALENDARZ IMPREZ

Sobota, 23 Września 2017
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Turystyka kulinarna

Tajemnice Tokaju

Przez cztery dni grupa podkarpackich przedsiębiorców, związanych z tradycyjną żywnością, przemierzała region Tokaj. Głównym celem wyprawy było podpatrywanie pomysłów na promocję oraz dystrybucję regionalnych produktów.

Zaczęliśmy od słowackiego Brekova i spotkania z winiarzem oraz starostą miasta Peterem Mihalko. Kolejnym etapem była wizyta w Izbie Regionalnej w miejscowości Cerhov, a następnie zwiedzanie Szkoły Winiarskiej wraz z piwnicami w miejscowości Vinicky, po których oprowadzał nas Peter Bodnar. Mało kto pamięta, że fragment dawnego węgierskiego regionu Tokaj-Hegyalja znajduje się obecnie na Słowacji (efekt postanowień traktatu z Trianon w 1920 r.).

Pierwsze spotkanie z węgierskim Tokajem miało miejsce w 400-letnich, popaulińskich piwnicach winiarza dr Bodnara Sándora w Satoraljaújhely. Dużych wrażeń dostarczyło obejrzenie piwnicy Imre Hoffmana znajdującej się w zespole 4-poziomowych piwnic w szwabskiej wiosce Hercegkút. Tu na trasie znalazła się także, mocno związana z Polską i Krosnem, piwnica Portius. Z kolei w miejscowości Tolcsva obejrzeliśmy piwnice burmistrza Csoma Ernö oraz przetwórnię i zespół siedmiu starych piwnic połączonych w całość (mierzą ponad 3 km korytarzy) firmy OREMUS. Z kolei w Mád mogliśmy porozmawiać z winiarzem Török Béla, który oprowadził nas po swojej winnicy i zaprezentował prace nieodzowne przy uprawie winnej latorośli. Na koniec w mieście Tokaj zwiedziliśmy Muzeum Miejskie z wystawą poświęcona winiarstwu oraz zobaczyliśmy festyn Dni Otwartych Piwnic z prezentacja regionalnych wyrobów kulinarnych i rękodzieła artystycznego.


Krzysztof Zieliński


BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION