Aktualności

W dereniowym drzewie siła drzemie

  • 16-06-2014
Tradycja i współczesność były elementami przewodnimi I Dzikowskiego Festiwalu Nalewek w Tarnobrzegu, na którym 70 wystawców z całej Polski prezentowało swoje domowe wyroby z rożnych owoców. Zgodnie z ustaleniami konkursowymi pierwsza edycja festiwalu przebiegała pod hasłem derenia. Owoce tego krzewu były i nadal są powszechnie uprawiane w okolicach Tarnobrzega. Nalewki dereniowe, choć nie tylko, były specjalnością rodu Tarnowskich, które powstawały w należącej do nich znanej Fabryce Wódek i Likierów w Dzikowie.
Zgromadzeni na zamku w siedzibie rodowej Tarnowskich domowi producenci nalewek oceniani byli przez jury w dwóch kategoriach: nalewek z derenia i nalewek z pozostałych owoców. Hitem festiwalu była 100-letnia „Wiśniówka” z piwnicy zamkowej, niestety, tylko do oglądania. Pierwsze miejsce w kategorii „Nalewka dereniowa” zdobył Mariusz Fik z Bydgoszczy za wyjątkowe walory smakowe i klarowność trunku. W kategorii ogólnej pierwszą lokatę uzyskała Wiesława Diakowska z Tarnobrzega za nalewkę z pigwy.
- To była wspaniała impreza – powiedział Narcyz Piórecki, dyrektor Arboretum i Zakładu Fizjografii w Bolestraszycach k. Przemyśla. – Szczególnie ucieszył mnie jej motyw przewodni czyli dereń, któremu tyle uwagi poświęcamy w naszym Arboretum. Teraz nasze, organizowane jesienią, Święto Derenia znalazło swoje uzupełnienie w postaci Festiwalu Nalewek w Tarnobrzegu, gdzie tradycja dereniówki sięga czasów funkcjonowania Fabryki Wódek i Likierów w Dzikowie, będącej własnością hr. Tarnowskich.
Źródło: www.radio.rzeszow.pl
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION