Pielmieny
Przepis: Marianna Jara, Hrabowiec
Zaprawa z warzyw do dziczyzny
Wykonanie: Warzywa umyć, pokroić w cienkie talarki, dodać olej, cukier, zmiażdżone przyprawy i ugniatać ręką tak długo aż puszczą sok. Mięso natrzeć warzywami i włożyć do dopasowanej wielkością miski.
Pieczeń wołowa z jarzynami
Przepis: Koła Gospodyń Wiejskich z gmin: Solina, Baligród, Cisna, Olszanica, Lesko, Uherce Mineralne
Pęczak zapiekany w kapuście
Przepis: Beskid Dukielski
Pączki kartoflane pieczone z serem (fuczky)
Przepis: Maria Gocz, Zyndranowa (Beskid Dukielski)
Pancaki – jęczmienne krupy.
Przepis: Tereza Kyszczak – Tradycijni lemkiwśki strawy
Pamuła z jeżyn
Przepis: Pelagia Surdel (gmina Brzostek)