Pęczak zapiekany w kapuście
Składniki: 50 dag pęczaku, 30 dag łopatki wieprzowej, 1 kg kapusty kwaszonej, 3 cebule, 10 dag słoniny, 1 kostka bulionu, sól, pieprz
Wykonanie: Zmierzyć objętość kaszy. Zagotować dwa razy więcej wody, wsypać opłukaną kaszę i gotować tak długo, aż wchłonie wodę ( kasza nie będzie jeszcze miękka). Słoninę pokroić, wytopić i obsmażyć na niej drobno pokrojoną łopatkę. Dodać do tego dwie cebule pokrojone w kostkę i jeszcze chwilę dusić. Połączyć wszystko z kaszą i przyprawić do smaku. Kapustę osączyć (gdy jest zbyt kwaśna - opłukać) i posiekać. Dodać do niej cebulę pokrojoną w piórka. Wysmarować brytfannę tłuszczem, ułożyć połowę kapusty, na to warstwę kaszy i nakryć resztą kapustą - wszystko ubić łyżką. Zagotować pół litra wody, dodać kostkę bulionu i zalać w brytfance potrawę. Wstawić do wygrzanego piekarnika na około 1 godzinę. Pod koniec pieczenia można polać potrawę śmietaną. Podawać z ziemniakami.
Przepis: Beskid Dukielski