Dania i potrawy

Pączki kartoflane pieczone z serem (fuczky)

Wykonanie: Ostrugać 1 kg ziemniaków, zetrzeć na tarce, odcisnąć z wody. Dodać 1-2 jajka, 2-3 łyżki mąki, sól, pieprz do smaku. Wszystkie składniki połączyć i dobrze wymieszać. Z masy robimy kółeczka, kładziemy na nich ser (ser przygotowany jak na pierogi), zlepiamy pączki wielkości kurzego jaja. Układamy je na posmarowanej blaszce, polewamy średnio roztopionym masłem (można posmarować masłem) i pieczemy w piecu na rumiany kolor. Zamiast sera można użyć bryndzy.

Przepis: Maria Gocz, Zyndranowa (Beskid Dukielski)
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION