Dania i potrawy

Pieczeń wołowa z jarzynami

Składniki: 80 dag wołowiny na pieczeń, 5 dag smalcu, 1 dag mąki, 7 dag marchwi, 6 dag pietruszki, 5 dag selera, 5 dag cebuli.

Marynata: 0,25 litra wody, liść laurowy, ziele angielskie, mielone ziarno jałowca, 5 dag jałowca, 5 dag cebuli
Wykonanie: Przygotować marynatę. Gorącą sparzyć mięso i pozostawić na 30 minut. Następnie mięso posolić, oprószyć mąką, obrumienić na tłuszczu. Włożyć do rondla. Dodać pokrojone warzywa, podlać wodą i dusić pod przykryciem. Gdy pieczeń będzie półmiękka należy ją wyjąć i pokroić w cienkie plastry. Co drugie nie rozcinać do końca. Między plastry mięsa wkładać nadzienie z tartego chrzanu z masłem, cukrem, solą i sokiem cytryny. Włożyć pieczeń do rondla i dusić około 30 minut, aby przeszła chrzanem. Podawać z ziemniakami lub makaronem.

Przepis: Koła Gospodyń Wiejskich z gmin: Solina, Baligród, Cisna, Olszanica, Lesko, Uherce Mineralne
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION