KALENDARZ IMPREZ

Poniedziałek, 6 Kwietnia 2020
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wydarzenia

Członek Klastra Podkarpackie Smaki odznaczony przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi

  • 20-03-2014
Chleb sędziszowski żytni nie zmienił swojego smaku i wyglądu od wieków. Nie kruszy się podczas krojenia, a ze względu na starą recepturę wytwarzania ma wyjątkowy smak i długo zachowuje świeżość. Można powiedzieć, że warunkiem zachowania tych cech jest produkcja chleba na żytnim zakwasie piekarskim. Dzięki specjalnie wyizolowanym szczepom bakterii mlekowych i drożdży pieczywo charakteryzuje się najwyższymi walorami smakowymi. Chleb na zaczynie (zakwasie) ma swoisty kwaśny aromat i smak oraz twardą skórkę. Ciasto robi się z mąki, drożdży i kwaśnego mleka z dodatkiem ciepłej wody. Pozostawia się je na kilka godzin do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, piecze się je w piecu.
- Udział w tym programie, to przede wszystkim prestiż, że nasz produkt może uzyskać to wyróżnienie – mówi Henryk Szczęch z Zakładu Cukierniczo-Piekarniczy „IZA” w Rzeszowie. – Wymierną korzyścią są także wspólne działania promocyjne dotyczące produktów oznaczonych znakiem PDŻ, realizowane przy współpracy Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Obecnie znakiem Poznaj Dobrą Żywność oznaczonych jest blisko 500 artykułów pochodzących z 80 firm sektora rolno-spożywczego w Polsce. Znak ten umieszczony na opakowaniu, ma konsumentowi ułatwić odszukanie wśród wielu podobnych produktów, jakie znajdują się na półkach sklepowych tego, który jest wysokiej jakości, bezpieczny oraz smaczny. Kupując produkt z tym znakiem konsument otrzymuje informację o tym, że wybrany przez niego produkt jest wytworzony ze sprawdzonych surowców, że znajduje się w nim niewiele substancji dodatkowych oraz że jest prawidłowo oznakowany. Program Poznaj Dobrą Żywność to program Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który od 2004 r. służy promocji artykułów rolno-spożywczych. Jego głównym celem jest motywowanie producentów i przetwórców działających na rynku Unii Europejskiej do podnoszenia jakości wyrobów, a przez to do zwiększania różnorodności żywności w Polsce i na całym obszarze UE.
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION