KALENDARZ IMPREZ

Piątek, 3 Kwietnia 2020
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wydarzenia

Na Liście Produktów Tradycyjnych znalazł się Członek Klastra Podkarpackie Smaki

  • 14-04-2014
Niwiskie pierogi z kapustą kiszoną mają kształt półkolisty o gładkiej powierzchni bez pęknięć z charakterystyczną dla tego rejonu falbanką z niewielkimi „różkami”. Ich smak i zapach jest charakterystyczny dla ugotowanego ciasta pierogowego z farszem z masy kapuścianej, z dodatkiem czosnku i przypraw.
Dawniej większość ludności mieszkającej w gminie Niwiska żyła skromnie, wszelkie środki do życia zdobywano ciężką pracą całej rodziny. Dlatego też dawna kuchnia lasowiacka na terenie gminy Niwiska oparta była na produktach, które ludność mogła wyprodukować sama (ziemniaki, zboże, kasze, sery, warzywa) lub zdobyć w okolicznych lasach (jagody, maliny, grzyby i zioła). Kuchnia musiała być skromna i dość tania, dlatego znaczącą rolę odgrywały w niej różnego rodzaju pierogi, w szczególności z kapustą kiszoną. „Kapustę do pierogów trzeba najpierw ugotować, a następnie drobno pokroić. Następnie sieka się i przesmaża cebulę, niektórzy dodają do niej rozgnieciony czosnek. Czosnek można też dodać bezpośrednio do ugotowanej i pokrojonej kapusty. Całość należy wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku i wtedy farsz jest gotowy. Ciasto na pierogi to mieszanina mąki, ciepłego mleka, letniej wody, jajka i odrobiny soli. Wyrabia się je na stolnicy ręką, podsypując w razie potrzeby mąką. Ciasto musi być luźne, swobodne, musi odchodzić od ręki i od stolnicy. Rozwałkowuje się następnie ciasto na cieni placek i szklanką wykrawa krążki, które wypełnia się farszem. Z tej strony placka, gdzie wkłada się farsz, nie może być mąki, bo pieróg się rozlepi. Na brzegu pieroga robi się falbanki, czyli są to pierogi z wianuszkiem. Na każdy pieróg potrzeba dobrej łyżki farszu. Pieróg musi być «pęczny», ale nie za bardzo bo popęka. Pierogi wrzuca się na wrzącą wodę i gotuje kilka minut do wypłynięcia. Wyjmuje się łyżką cedzakową na stolnice i zostawia do ostygnięcia.” (wywiad przeprowadzony z mieszkańcami gminy Niwiska). Smak tradycyjnych niwiskich pierogów z kapustą kiszoną jest tak charakterystyczny, że nie da się go pomylić ze smakiem pierogów z kapustą kiszoną z innych regionów.
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION