Wyróżnienie za „delikatną kaczkę”
Zespół Szkół Gospodarczych w Rzeszowie wziął udział w Ogólnopolskim Finale IV edycji Konkursu dla ponadgimnazjalnych szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący polskie produkty, zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację w Unii Europejskiej. Wśród laureatów znalazł się Oskar Dąbrowski, uczeń ZSG.
Mocne głowy i wyborne smaki
Ogólnopolski Festiwal Nalewek organizowany na Zamku Dzikowskim w Tarnobrzegu ma szansę stać się jedną z najciekawszych imprez "nalewkowych" w Polsce.
Wyróznienie dla rzeszowskiej restauracji
Team Dorota Pajęcka i Grzegorz Bąk z restauracji Hotelu Ambasadorskiego w Rzeszowie zajęli 3 miejsce w VII Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”.
Zwycięzcy Festiwalu Podkarpackich Smaków 2015
W trakcie niedzielne imprezy poświęconej produktom tradycyjnym z województwa podkarpackiego, która po raz 9. odbyła się w Górnie wybrano te potrawy, dania i wyroby, które zdaniem jurorów były najciekawsze. Przy punktacji brano pod uwagę smak, dostępność i rozpoznawalność wyrobu, jego historię oraz oryginalność i sposób prezentacji, a także estetykę podania.
Festiwal Podkarpackich Smaków po raz 9.
W niedzielę, 14 czerwca br., na stadionie sportowym w Górnie odbędzie się IX edycja Targów Żywności Tradycyjnej „Festiwal Podkarpackich Smaków”, największa w regionie impreza promująca tradycyjne kulinaria. Weźmie w niej udział ponad 100 wystawców z terenu województwa podkarpackiego.
II Dzikowski Festiwal Nalewek tuż tuż
Muzeum Historyczne Miasta Tarnobrzega organizuje kolejny, II Dzikowski Festiwal Nalewek. Impreza odbędzie się w niedzielę, 14 czerwca br. w godz. 12.00- 18.00 w parku przy Zamku Dzikowskim (ul. Sandomierska 27).
Mamy wreszcie w Rzeszowie wielką piwną imprezę
W dniach 12-14 czerwca br. (piątek-niedziela) na skwerze Millenium Hall (ul. Kopisto 1) odbędzie się pierwszy festiwal piw rzemieślniczych w Rzeszowie. Ideą przeglądu jest prezentacja bogactwa browarów rzemieślniczych i piwnego profilu naszego miasta.
Edukacja w naturalnych klimatach
Warsztaty serowarsko-chlebowe w Podkarpackiem - w dniach 13-14 czerwca br. (sobota-niedziela) w Gospodarstwie Agroturystycznym Farma Albert Korzenie (Pruchnik, ul. Korzenie 27) będziemy można warzyć sery i piec chleby na zakwasie.
Europa już poznała smak ich pierogów. Teraz ruszyli na podbój Azji. W Tokio, na targach IFIA/Health Food Exposition JAPAN 2015 pierogi z mięsem i z kapustą „Made in Pierożek” były jednym z hitów degustacji.
Podkarpackie na drugim miejscu
Tegoroczna odsłona konkursu na „Najlepsze Europejskie Destynacje Turystyczne EDEN - Turystyka i lokalna gastronomia" wkroczyła w ostatni etap. Wyłoniono 5 finalistów, wśród nich Szlak Kulinarny Podkarpackie Smaki. Rywalizuje on ostro z Poznaniem, Mazowszem, Śląskiem i Białowieżą.