Centrum Kultury i Bibliotek Gminy Dębica zaprasza na IV Festiwal Żurku, który odbędzie się 10 sierpnia br. od godz. 17.00 w Brzeźnicy obok Domu Kultury.
Zagroda Magija Twórcze Bieszczady w Orelcu, na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, to kolejne miejsce w Beskidzie, gdzie można odpocząć, regionalnie zjeść i – ważne – poznać ciekawych ludzi, wziąć udział w warsztatach artystycznych, koncertach, spotkaniach, szkoleniach… To miejsce, które chętnie odwiedzają ludzie przyjeżdżający na wieś po ciszę i spokój, na dobre, wiejskie jedzenie.
Szlaku naszego powszedniego
Od ubiegłego roku działa Szlak Kulinarny Podkarpackie Smaki, zrzeszający 40 obiektów kulinarnych w naszym województwie. Obiekty były – i są – systematycznie sprawdzane pod względem tradycji oraz jakości dań, obsługi klienta, jak i aranżacji wnętrz.
W dniach 9-10 sierpnia br. w Mokrem koło Zagórza odbędzie się kolejne XXIII „Święto Kultury Nad Osławą”. Trwającemu dwa dni festynowi towarzyszą kiermasze oraz występy na scenie zespołów regionalnych z Ukrainy, Słowacji oraz Polski.
Święto Chleba w Przeworsku
VIII Powiatowe Święto Chleba odbędzie się w niedzielę 3 sierpnia br. na terenie parku przy Muzeum w Przeworsku.
W Zatwarnicy w bojkowskich rytmach
Już 3 sierpnia br. (niedziela) w Zatwarnicy odbędzie się „Kiermasz bojkowski” z interesującymi koncertami, warsztatami rękodzieła i rzemiosła ludowego oraz stoiskami bieszczadzkiego produktu lokalnego.
„Agrobieszczady" już w ten weekend
XIX Targi Rzemiosła i Przedsiębiorczości „Agrobieszczady" odbędą się w dniach 2-3 sierpnia br. na terenie Zespołu Szkół Technicznych i Artystycznych w Lesku. Dotychczasowa impreza zmienia nieco formułę i zostaje poszerzone o leśnictwo oraz myślistwo.
Jasielskie Stowarzyszenie Winiarzy „Vinum pro cultura” organizuje w dniach 23-24 sierpnia br. I Konkurs Polskich Win Jasło 2014. Pomysł na zorganizowanie Konkursu powstał jakiś czas temu w głowach jasielskich winiarzy jako odpowiedź na ukute hasło „Jasło stolicą polskiego winiarstwa”. Jeżeli uda się sprowokować sprowadzenie do Jasła maksymalnej ilości win powstających w Polsce, to w pewnym sensie miasto rzeczywiście będzie mogło na chwilę tak się nazywać.
Wielka parada koni, emocjonujące zawody w powożeniu furmankami, pokazy prac polowych i wiele innych atrakcji czekają w niedzielę 3 sierpnia br. w Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej. Odbędą się liczne konkursy, w tym... wspinanie się na słupa.
Podkarpacki miód spadziowy produkowany jest na terenie kilkunastu nadleśnictw w ramach województwa podkarpackiego. Jest to płynny lub skrystalizowany miód, w którym dominuje spadź pochodząca z jodły pospolitej (średnio 70% lub więcej). Miód może też zawierać spadź innych drzew iglastych (głównie świerku lub sosny) czy śladowe ilości pyłków roślin nektarodajnych lub wiatropylnych.