To placki znane na całym Podkarpaciu. W różnych wioskach gospodynie urozmaicały je dodając do przaśnego ciasta z maki, kwaśnego mleka, sody i soli nowe składniki np.: śmietanę, maślankę lub ser, różne ilości jaj i żółtek, masło, cukier oraz tłuszcz do smażenia. Proziaki podawano przeważnie ze świeżo zrobionym masłem, białym serem lub marmoladą. Popijano przeważnie zimnym słodkim mlekiem.
Przepis: Irena Rogowska (gmina Brzostek)
Składniki: 1 kilogram mąki, 2 łyżki sody, 2 jaja, pół litra mleka kwaśnego, 3-5 łyżek śmietany, sól
Wykonanie: Wszystkie składniki razem zarobić na stolnicy. Następnie rozwałkować i kroić w prostokąty. Piec na blasze.
Przepis: Markowa
Składniki: 1 kg maki, 2 jajka, 2 łyżki cukru, 1 czubata łyżeczka soli, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, pół litra kwaśnego mleka, 2 łyżki śmietany
Wykonanie: Z podanych składników zarobić ciasto, formować placki różnej wielkości, piec (na blasze kuchennej) na wolnym ogniu.
Przepis: Koło Gospodyń Wiejskich, Równe (Beskid Dukielski)
Składniki: 1 kg mąki, 2 jajka, 2 łyżki cukru, 2,5 szklanki kwaśnego mleka, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka soli
Wykonanie: Mąkę przesiać z sodą, dodać resztę składników i zarobić luźne ciasto. Z ciasta zrobić rulon pokroić w plastry rozwałkować na grubość około 1,5 centymetra. Smażyć na rozgrzanej płycie kuchennej lub na patelni bez tłuszczu. Podawać z masłem i zimnym mlekiem.
Przepis: Koło Gospodyń Wiejskich, Haczów
Składniki: 1 kg mąki, 2 – 3 jaja, 1 łyżka sody, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki cukru, soli – na koniec łyżeczki, kwaśne mleko lub śmietanę, ćwierć szklanki oleju
Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć, zarobić dokładnie. Ma wyjść ciasto wolniejsze niż wyrabia się na pierogi. Po wyrobieniu rozwałkować, pokroić na prostokąty lub kwadraty. Piec w piekarniku lub na gorącej płycie kuchennej. Można je podawać posmarowane masłem lub powidłem śliwkowym z mlekiem – na śniadanie.