Kiełbasa starowiejska
Składniki i wykonanie: Kiełbasa ta produkowana jest z mięsa wieprzowego (90%) z dodatkiem małej ilości cielęciny bądź młodej wołowiny. Mięso wieprzowe pochodzi z półtusz ubijanych tylko w tutejszym zakładzie trzody. Pozyskane z rozbioru mięso tj. szynka, łopatka, karkówka oraz część boczku w całości przeznaczone jest do wyrobu kiełbasy. Jako przyprawy stosuje się sól białą jadalną, pieprz czarny ziarnisty (mielony w zakładzie) oraz czosnek surowy, obierany. Rozdrobnione mięso mieszane jest z przyprawami a następnie nadziewane do jelit naturalnych. Bardzo ważnym etapem produkcji jest wędzenie na naturalnym drewnie liściastym (olcha i buk), które odbywa się w tradycyjnych wędzarniach i trwające ok. 8-10 godzin dzięki temu kiełbasa nabiera niepowtarzalnego ciemnowiśniowego koloru bez stosowania jakichkolwiek barwników.
Producent: Zakład Masarski Józef Bawoł, 37-120 Markowa 1620, , tel. 0 17 226 56 63