Pieczeń tradycyjna „Zając”
Składniki: mięso wieprzowe (karkówka, łopatka, boczek), papryka półsłodka, kminek mielony, kminek ziarnisty, pieprz mielony, czosnek, przyprawa do mięs, papryka suszona krojona
Wykonanie: Świeże mięso wieprzowe zostaje bardzo drobno zmielone i przyprawione wyżej wymienionymi przyprawami. Po dokładnym wymieszaniu składników mięso jest ręcznie masowane i formowane w klopsy o wadze około 1 kg każdy. Następnie mięso zawija się w naturalną błonę wieprzową i piecze w piekarniku w temperaturze 150-180 stopni Celsjusza. Doskonale smakuje na zimno jak i jako gorące danie obiadowe.
Producenci:
Zakład Masarski Józef Bawoł, 37-120 Markowa 1620, tel. 0 17 226 56 63
Zakład Rzeźniczo-Wędliniarski Wiesława Głowniak, 37-125 Czarna 41, tel. 017 226 22 51
Zakład Masarski NIEM-POL Niemczak Sp.J, 37-120 Markowa 1668, tel.: 017 226 56 15
Zakład Masarski „RZEŹNIK” Roman Skora, 37-100 Łańcut, Sonina 359a