Dania i potrawy

Mamałyha - zamiszka

Składniki: 300 g mąki kukurydzianej, półtorej szklanki wody, półtorej litra mleka, pół łyżki soli, 50 g masła

Wykonanie: Mąkę kukurydzianą sypać lekko na rozrzedzone woda, kipiące mleko. Posłodzić, dobrze wymieszać i pozostawić na niewielkim ogniu na 15 – 20 minut. Następnie dobrze wymieszać drewnianą łyżką i znowu postawić na 15 – 20 min. na ogniu. Zamiszka gotowa, jeśli będzie odstawać od dna garnka. Podaje się z ciepłym mlekiem lub stopionym masłem.

Przepis: Tereza Kyszczak – Tradycijni lemkiwśki strawy
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION