Dania i potrawy

Łewesz z grochem i fasolą (zupa kartoflana)

Składniki: 1 litr wody, 5 ziemniaków, pół szklanki grochu, pół szklanki fasoli, 1 marchew, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, pół łyżki soli, pół łyżeczki pieprzu

Wykonanie: Łewesz z grochem i fasolą gotuje się podobnie jak zwykły Łewesz, lecz groch i fasole trzeba uprzednio na kilka godzin namoczyć, potem, ugotować, podusić i dodać do zupy.

Przepis: Tereza Kyszczak – Tradycijni lemkiwśki strawy
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION