Łazanki z młodą kapustą
Składniki:
ciasto: 2 szklanki mąki, 1 szklanka mąki razowej, 3 jaja, pół szklanki wody
kapusta: 1 główka młodej kapusty, 1 cebula, 1 szklanka słodkiej śmietanki, 1 łyżka masła, sól, koperek
Wykonanie: Ze składników zarobić twarde ciasto. Cienko je rozwałkować, przesuszyć placki, pokroić kwadraciki o boku 1,5 centymetra. Ugotować kluski w osolonej wodzie i przelać je gorącą wodą. Kapustę grubo poszatkować. Na maśle zrumienić cebulę i dodać do niej kapustę, sól i krótko poddusić. Wylać na patelnię śmietankę, wytopić z niej masełko. W rondlu połączyć gorące kluski, kapustę, posiekany koperek, omaścić wytopioną śmietanką i przyprawić do smaku solą. Podawać z „pajdą” wiejskiego sera.
Przepis: Beskid Dukielski