Dania i potrawy

Łazanki z młodą kapustą

Składniki:
ciasto: 2 szklanki mąki, 1 szklanka mąki razowej, 3 jaja, pół szklanki wody
kapusta: 1 główka młodej kapusty, 1 cebula, 1 szklanka słodkiej śmietanki, 1 łyżka masła, sól, koperek

Wykonanie: Ze składników zarobić twarde ciasto. Cienko je rozwałkować, przesuszyć placki,  pokroić  kwadraciki o boku 1,5 centymetra. Ugotować kluski w osolonej wodzie i przelać je gorącą wodą. Kapustę grubo poszatkować. Na maśle zrumienić cebulę i dodać do niej kapustę, sól i krótko poddusić. Wylać na patelnię śmietankę, wytopić z niej masełko. W rondlu połączyć gorące kluski, kapustę, posiekany koperek, omaścić wytopioną śmietanką i przyprawić do smaku solą. Podawać z „pajdą” wiejskiego sera.

Przepis: Beskid Dukielski
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION