Kutia
Składniki: 1 szklanka ziaren pszenicy, sól, 60 ml miodu rozpuszczonego w pół szklanki gorącej wody, 1/4 szklanki niebieskiego maku, 1/4 szklanki orzechów włoskich.
Wykonanie: Rozgrzej piekarnik do temperatury 120°C. Rozłóż ziarna pszenicy na blaszce piekarnika i susz je przez godzinę. Następnie ziarna umyj, zalej wodą i odstaw na całą noc. Nazajutrz w dużym garnku zagotuj 2 litry wody ze szczyptą soli, wrzuć ziarna. Gotuj je przez 3-4 godziny, aż zaczną pękać, a woda zacznie gęstnieć. W tym czasie sparz i osącz mak. Zalej go wodą, gotuj 3-5 minut. Przepuść dwa razy przez maszynkę, wymieszaj z miodem i orzechami, wlej do pszenicy i jeszcze raz wymieszaj. Przechowuj w lodówce.
Przepis: gmina Stubno