Dania i potrawy

Kulesza

Składniki: 400 g mąki, kaszy kukurydzianej, 1 litr wody, pół łyżki soli

Wykonanie: Mąkę lub kaszę kukurydzianą wymieszać dokładnie w niewielkiej ilości wody. Wylać na lekko gotującą się, osoloną wodę. Następnie wsypać resztę kaszy (mąki) i dokładnie mieszać aby się nic nie przypaliło. Gotować, aż do zgęstnienia, a następnie pozostawić, aż do ostygnięcia i zgęstnienia, tak, że można ją kroić nożem.

Kuleszę można podawać z kwaśnym mlekiem. Naczyniem należy potrząsnąć a następnie spowodować, aby wypadła z garnka na talerz.

Przepis: Roman Turyk - Peczeniżyn
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION