Dania i potrawy

Kugiel – babka ziemniaczana

Składniki: 1,8 kg ziemniaków, 30 dag boczku lub słoniny, 2 jaja, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz ziołowy, pół szklanki śmietany

Wykonanie: Boczek lub słoninę pokroić w kostkę i zrumienić razem z cebulą. Oczyszczone ziemniaki zetrzeć na drobno, osączyć. Połączyć z połową skwarek, jajami, roztartym czosnkiem, solą i pieprzem. Masę wlać do dobrze wysmarowanej tłuszczem formy i piec w gorącym piekarniku około półtorej godziny. Wyjąć z formy. Dzielić na czworokątne kawałki. Podawać z sosem sporządzonym z pozostałych skwarek i śmietany. Kugiel jest najsmaczniejszy, gdy jego grubość wynosi 5-6 centymetrów.

Kugiel to potrawa kuchni wschodnich sąsiadów, ale sporządzana, również przez gospodynie z naszego regionu. Może być przekładany różnymi nadzieniami, wkładanymi do środka między dwie warstwy masy ziemniaczanej. Najpopularniejsze nadzienia wykonuje się z kiszonej kapusty uduszonej z cebulą i skwarkami, twarogu połączonego z przysmażoną cebulą, żeberek lub golonki ugotowanych w osolonej wodzie z przyprawami.

Przepis: Beskid Dukielski
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION