Krupnik pożywny
Składniki: 60 dag kości od schabu lub żeberek, 25 dag włoszczyzny, 6 łyżek kaszy jęczmiennej, 6 niedużych ziemniaków, 3 łyżki śmietany, sól pieprz, zielony koperek
Wykonanie: Kości zalać dwoma litrami zimnej wody i osolić. Po godzinie dodać oczyszczoną włoszczyznę - gotować jeszcze pół godziny. Oddzielnie w 1 litrze lekko osolonej wody ugotować przebraną i opłukaną kaszę. Do ugotowanej kaszy dodać przecedzony wywar i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać pokrojone w kostkę warzywa i obrane od kości mięso. Całość zagotować. Zdjąć zupę z ognia, przyprawić do smaku, połączyć z zahartowaną śmietanę i zielonym koperkiem.
Przepis: Beskid Dukielski