Dania i potrawy

Kluseczki

Składniki: 50 dag mąki, 5 jaj, półtorej szklanki wody, pół kostki masła, natka pietruszki, sól

Wykonanie: Utrzeć masło z żółtkami na puszystą masę. Dodawać na przemian mąkę i wodę, tak aby gęstość ciasta była podobna do gęstości utartych z masłem żółtek Białka ubić na sztywną pianę i wyłożyć na ciasto. Przesypać resztą mąki, posolić i wszystko delikatnie wymieszać. Do części ciasta można dodać posiekaną natkę pietruszki. Po dodaniu piany do ciasta, natychmiast kluseczki gotować. Wyłożyć część ciasta na deskę, odcinać zgrabne kluseczki bezpośrednio na wrzącą osoloną wodę. Po ugotowaniu, zanurzyć w czystej wrzącej wodzie i dokładnie osączyć. Podawać, polane zrumienionym masłem lub jako dodatek do delikatnych duszonych lub pieczonych mięs.

Przepis: Beskid Dukielski
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION