Kluseczki
Składniki: 50 dag mąki, 5 jaj, półtorej szklanki wody, pół kostki masła, natka pietruszki, sól
Wykonanie: Utrzeć masło z żółtkami na puszystą masę. Dodawać na przemian mąkę i wodę, tak aby gęstość ciasta była podobna do gęstości utartych z masłem żółtek Białka ubić na sztywną pianę i wyłożyć na ciasto. Przesypać resztą mąki, posolić i wszystko delikatnie wymieszać. Do części ciasta można dodać posiekaną natkę pietruszki. Po dodaniu piany do ciasta, natychmiast kluseczki gotować. Wyłożyć część ciasta na deskę, odcinać zgrabne kluseczki bezpośrednio na wrzącą osoloną wodę. Po ugotowaniu, zanurzyć w czystej wrzącej wodzie i dokładnie osączyć. Podawać, polane zrumienionym masłem lub jako dodatek do delikatnych duszonych lub pieczonych mięs.
Przepis: Beskid Dukielski