Dania i potrawy

Klops nadziewany jajkami

Składniki: mięso wieprzowo-wołowe, 1 duża cebula, 3 jajka, 2-3 jajka ugotowane na twardo, 1 łyżka tłuszczu, 3-4 łyżki wody

Wykonanie: Mięso przemleć przez maszynkę, cebulkę zrumienić na tłuszczu, dodać do mięsa. Przemleć razem, wbić żółtka. Z białek ubić sztywną pianę. W czasie urabiania mięsa dodać wodę, pianę, sól, pieprz. Można również dodać namoczona bułkę. Mięso wyłożyć na zmoczoną wodą stolnicę, uformować prostokąt. jajka przekroić na połówki. Zwinąć, otaczać w tartej bułce. Wyłożyć na brytfankę, na roztopiony tłuszcz. W czasie pieczenia  polewać tłuszczem i skrapiać wodą.

Przepis: Bronisława Trzeciak, zebrała Anna Ogrodnik (gmina Brzostek)
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION