Klops nadziewany jajkami
Składniki: mięso wieprzowo-wołowe, 1 duża cebula, 3 jajka, 2-3 jajka ugotowane na twardo, 1 łyżka tłuszczu, 3-4 łyżki wody
Wykonanie: Mięso przemleć przez maszynkę, cebulkę zrumienić na tłuszczu, dodać do mięsa. Przemleć razem, wbić żółtka. Z białek ubić sztywną pianę. W czasie urabiania mięsa dodać wodę, pianę, sól, pieprz. Można również dodać namoczona bułkę. Mięso wyłożyć na zmoczoną wodą stolnicę, uformować prostokąt. jajka przekroić na połówki. Zwinąć, otaczać w tartej bułce. Wyłożyć na brytfankę, na roztopiony tłuszcz. W czasie pieczenia polewać tłuszczem i skrapiać wodą.
Przepis: Bronisława Trzeciak, zebrała Anna Ogrodnik (gmina Brzostek)