Kasza perłowa z fasolą
Składniki: 35 dag kaszy jęczmiennej perłowej, 25 dag fasoli białej, 2 łyżki masła, 2 cebule, 25 dag wiejskiej kiełbasy, 1 łyżka startego chrzanu, 1 szklanka śmietany, 1 łyżeczka majeranku, sól, pieprz, 1 łyżka masła, 1 łyżka bułki tartej
Wykonanie: Zmierzyć objętość kaszy. Zagotować dwukrotnie więcej wody z solą i grudką masła, dodać opłukaną kaszę. Gdy kasza wchłonie płyn, wstawić ją do drugiego garnka z wodą lub zawinąć w koc na około 30 minut. Namoczyć fasolę na 12 godzin, ugotować i pod koniec gotowania osolić. Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na maśle, dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę, krótko ją obrumienić. Połączyć z fasolą, przyprawić chrzanem, majerankiem, solą i pieprzem. Brytfannę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Układać warstwami, kaszę i przyprawioną fasolę, do wyczerpania składników. Śmietanę posolić i zalać powierzchnię potrawy. Zapiekać w dobrze nagrzanym piekarniku około 30 minut. Podawać z pikantnymi surówkami.
Przepis: Beskid Dukielski