Dania i potrawy

Kasza perłowa z fasolą

Składniki: 35 dag kaszy jęczmiennej perłowej, 25 dag  fasoli białej, 2 łyżki masła, 2 cebule, 25 dag wiejskiej kiełbasy, 1 łyżka startego chrzanu, 1 szklanka śmietany, 1 łyżeczka majeranku, sól, pieprz, 1 łyżka masła, 1 łyżka bułki tartej

Wykonanie: Zmierzyć objętość kaszy. Zagotować dwukrotnie więcej wody z solą i grudką masła, dodać opłukaną kaszę. Gdy kasza wchłonie płyn, wstawić ją do drugiego garnka z wodą lub zawinąć w koc na około 30 minut. Namoczyć fasolę na 12 godzin, ugotować i pod koniec gotowania osolić. Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na maśle, dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę, krótko ją obrumienić. Połączyć z fasolą, przyprawić chrzanem, majerankiem, solą i pieprzem. Brytfannę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Układać warstwami, kaszę i przyprawioną fasolę, do wyczerpania składników. Śmietanę posolić i zalać powierzchnię potrawy. Zapiekać w dobrze nagrzanym piekarniku około 30 minut. Podawać z pikantnymi surówkami.

Przepis: Beskid Dukielski
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION