Dania i potrawy

Kasza gryczana prażona na sypko

Składniki: półtora szklanki kaszy gryczanej prażonej, 4 dkg tłuszczu, sól, 2½ szklanki wody, szczypta pieprzu, tymianku lub majeranku, stopiona słonina do okraszenia

Wykonanie: Kaszę wysypać na biały papier przejrzeć, usunąć ziarna nie czyszczone z łuski. Zagotować wodę z tłuszczem i solą do smaku, wsypać kaszę i kilkakrotnie zamieszać, podgotować aż woda prawie całkowicie wsiąknie w kaszę. Zaraz po zagotowaniu widelcem zbierać pływające po wierzchu puste nasiona. Szczelnie przykryte naczynie z kaszą zawinąć w papier i w koc, pozostawić na kilka godzin. Kasza gryczana wspaniale smakuje z zsiadłym mlekiem.

Przepis: Anna Zieba, Brzostek
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION