Dania i potrawy

Kapusta kiszona – gotowana.

Składniki: 1 kg kiszonej kapusty, 200g słoniny, 1 cebula, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka mąki, pół łyżeczki pieprzu

Wykonanie: Kiszona kapustę wydusić, przemyć (jeśli bardzo kwaśna), zalać wodą, i gotować ok. pół godziny. Następnie zaprawić podsmażona słoniną z cebulą i mąką. Na koniec dodać liść laurowy, sól i pieprz. Podawać z gotowanymi ziemniakami duszonymi lub ugotowanymi w łupkach, oczyszczonych i podsmażonych na rumiano w piekarniku.

Przepis: Tereza Kyszczak – Tradycijni lemkiwski strawy
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION