Kapusta gotowana po dukielsku (przepis sprzed 1938 roku)
Składniki: 1 kg kiszonej kapusty, 2 nieduże cebule, 2 łyżki pokrojonej słoniny, lub masła z olejem słonecznikowym
Wykonanie: Kapusta winna być z beczki, ukiszona domowym sposobem (do kiszenia dawano sól, listek laurowy, kminek, kilka sztuk ziela angielskiego oraz pieprzu czarnego).Wyjąć kapustę z beczki, opłukać, zalać wodą, wkroić niedużą cebulę, gotować na wolnym ogniu. Na patelni wytopić pokrojoną słoninę lub zastąpić ją masłem z olejem słonecznikowym, zrumienić cebulę, zasmażyć na złoty kolor mąkę. Rozprowadzić zasmażkę małą ilością wody i wlać do gotującej się kapusty. Przyprawić do smaku i ponownie zagotować pod przykryciem. Podawać do kotletów panierowanych lub gulaszu wieprzowego.
Przepis: Maria Rutkowska, Dukla (Beskid Dukielski)