Dania i potrawy

Kapusta gotowana po dukielsku (przepis sprzed 1938 roku)

Składniki: 1 kg kiszonej kapusty, 2 nieduże cebule, 2 łyżki pokrojonej słoniny, lub masła z olejem słonecznikowym

Wykonanie: Kapusta winna być z beczki, ukiszona domowym sposobem (do kiszenia dawano sól, listek laurowy, kminek, kilka sztuk ziela angielskiego oraz pieprzu czarnego).Wyjąć kapustę z beczki, opłukać, zalać wodą, wkroić niedużą cebulę, gotować na wolnym ogniu. Na patelni wytopić  pokrojoną słoninę lub zastąpić ją masłem z olejem słonecznikowym, zrumienić cebulę, zasmażyć na złoty kolor mąkę. Rozprowadzić  zasmażkę małą ilością wody i wlać do gotującej się kapusty. Przyprawić do smaku i ponownie zagotować pod przykryciem. Podawać do kotletów panierowanych lub gulaszu wieprzowego.

Przepis: Maria Rutkowska, Dukla (Beskid Dukielski)
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION