Dania i potrawy

Jabczanka

Składniki: 1 kg kwaśnych jabłek, 1 lit wody, 2 łyżki mąki, 1 szklanka śmietany lub mleka, 3 łyżki cukru

Wykonanie: Jabłka wyczyścić ze środków i łupek, pokroić na kawałki i gotować do skutku, przetrzeć przez cedzak albo wygnieść. Rozkłócić mąkę ze śmietaną, wlać do wrzątku i czekać aż zakipi. Do smaku dodać cukier. Jeść z ziemniakami, chlebem. W ten sam sposób można przygotować gruszankę i śliwiankę oraz z innych owoców.

Przepis: Tereza Kyszczak – Tradycijni lemkiwśki strawy
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION