Grzyby świeże w śmietanie
Składniki: pół kg świeżych grzybów, 1 szklanka wody, 1 cebula, pół łyżki soli, pół łyżeczki pieprzu
1 szklanka słodkiej śmietany, 2 łyżki mąki, 50 g masła
Wykonanie: Świeże, prawdziwki oczyścić, przemyć wodą, sparzyć wrzątkiem i wylać wodę. Ułożyć w naczyniu, wlać wody albo mleka i postawić dogotowania. Można podsmażyć grzyby na maśle. Lekko podsmażyć dużą cebulę i dodać do grzybów, posolić. Kiedy grzyby będą już ugotowane, wlać jedną szklankę śmietany, podbitą 2-3 łyżkami maki (mąkę też można lekko przysmażyć), dać pieprz i niechaj lekko zakipi. W talerzu posypać pokrojoną pietruszką lub koperkiem.
Przepis: Tereza Kyszczak – Tradycijni lemkiwśki strawy