Dania i potrawy

Groch „na sypko” ze słoniną

Składniki: 40-50 dag grochu, 10 dag słoniny, sól

Wykonanie: Groch przebrać, opłukać, namoczyć w letniej przegotowanej wodzie na parę godzin przed gotowaniem. Ugotować w wodzie, w której się moczył, posolić i odparować pozostały wywar. Słoninę pokroić w kostkę, usmażyć. Przed podaniem groch polać słoniną. Podawać jako potrawę samodzielną lub do mięsa.

Przepis: Anna Ramut, Skurowa (gmina Brzostek)
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION