Dania i potrawy

Gołąbki wigilijne

Składniki:
  • średniej wielkości kapusta,
  • pół kg ryżu lub kaszy gryczanej,
  • 10 dag grzybów suszonych,
  • 2 cebule, dag masła,
  • szklanka śmietany,
  • tłuszcz do smażenia,
  • sól, pieprz.

Wykonanie: Kapustę sparzyć lub obgotować, usunąć głąb, podzielić na liście i pościnać z każdego twarde nerwy. Ryż lub kaszę ugotować na sypko w osolonej wodzie. Grzyby dobrze opłukać, namoczyć, ugotować w tej samej wodzie i zmielić. Cebulę pokroić w kostkę i zaszklić na maśle. Ryż lub kaszę, grzyby i cebulę wymieszać i doprawić do smaku. Nałożyć farsz na kapuściane liście, uformować nieduże gołąbki. Obsmażyć je z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do szerokiego naczynia, zalać śmietaną i dusić na w dobrze nagrzanym piekarniku.


Przepis: Koła Gospodyń Wiejskich z gmin: Solina, Baligród, Cisna, Olszanica, Lesko, Uherce Mineralne

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION