Dania i potrawy

Gołąbki z tartych ziemniaków i kaszy

Składniki:

  • 1 główka kapusty,
  • 2 kg ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki masła lub smalcu,
  • 1 jajko,
  • 3 garstki kaszy manny lub kaszy jęczmiennej drobnej,
  • pieprz, sól.

Wykonanie: Sparzyć główkę kapusty, ziemniaki zetrzeć na tarce, wcześniej na tarce, wcześniej zaparzyć kaszę. Do startych ziemniaków dodajemy jajko, cebulę, sól, pieprz i zaparzoną kaszę. Wyrobić farsz. Przygotowane nadzienie zawijamy w liście kapusty i układamy w garnku. Zalewamy wrzącą wodą. Dusić 1,5 godziny na wolnym ogniu. Podawać z tłuszczem lub sosem grzybowym.


Przepis: Koła Gospodyń Wiejskich z gmin: Solina, Baligród, Cisna, Olszanica, Lesko. Uherce Mineralne

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION