Dania i potrawy

Gołąbki z tartymi ziemniakami

Składniki:

  • 1 główka kapusty,
  • 1 kilogram surowych ziemniaków,
  • 2-3 ziemniaki ugotowane,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • łyżka masła,
  • 2 łyżki śmietany,
  • sól, pieprz, odrobina smaku

Wykonanie: Obrane, umyte, surowe ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce, zostawić na cedzaku, by odciekła woda. Dodać ugotowane, utarte ziemniaki, zeszkloną na maśle cebulę, śmietanę i wymieszać. Dodać sól i pieprz. Nakładać na obgotowane wcześniej liście kapusty, zawijać i układać na rondlu. Posolić, zalać gorącą wodą, dodać odrobinę smaku. gotować z początku na ogniu a potem w piekarniku.


Przepis: Adela Samborska, Brzostek

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION