Sos: 2 cebule, 2 szklanki śmietany, łyżeczka smalcu.
Wykonanie: Kapustę umyć, wykrajać głąb, włożyć całą do garnka z wrzątkiem i obgotować. Zdjąć z niej liście. Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce; soku nie odciskać i nie odlewać. Na nieco grubszej tarce zetrzeć 2-3 cebule, 2 pokrajać drobniutko i przyrumienić na smalcu. Dodać namoczone i odciśnięte bułki. Kaszę sparzyć i przepuścić przez maszynkę razem z resztkami obgotowanej kapusty. Wszystkie składniki wymieszać, dodając pieprz i sól. Ziemniaki nakładać na liście kapusty i zwijać zaczynając od nasady . Uformowane gołąbki ułożyć ciasno w rondlu, zalać wrzątkiem, oprószyć solą i dusić pod przykryciem na płycie lub w piekarniku. Gdy gołąbki są już zupełnie miękki, sporządzić sos. Cebulę posiekać i zrumienić na złoty kolor. Zalać śmietaną, posolić i dodać szczyptę cukru. Ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia i zestawić z ognia.