Dania i potrawy

Gołąbki z kaszy jęczmiennej

Składniki:

  • 20 dużych liści kapusty,
  • 50 dag kaszy jęczmiennej,
  • 3 cebule,
  • 10 dag słoniny,
  • 60 dag żeberek wieprzowych,
  • 10 dag grzybów suszonych,
  • 1 jajo,
  • sól, pieprz

Wykonanie: Liście kapusty parzymy w wodzie. Kaszę płuczemy. Żeberka stawiamy na rosół. Grzyby płuczemy i gotujemy. Cebulę drobno pokrojoną szklimy na słoninie. Kaszę zalewamy podwójną ilością rosołu i gotujemy. Odstawiamy pod przykryciem na 1 godz. do zaparzenia.

Miękką kaszę łączymy z mięsem z ugotowanych żeberek, drobno pokrojonymi grzybami, cebulą.Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy jajo. Kaszę zawijamy w przygotowane liście. Układamy ciasno w brytfance, zalewamy wywarem z grzybów wymieszanym z rosołem. Pieczemy w piekarniku.


Przepis: Koło Gospodyń Wiejskich Wzdów (gmina Haczów)

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION