Dania i potrawy

Gołąbki z kaszy gryczanej i ziemniaków

Składniki:

  • 5 dużych ziemniaków surowych,
  • 1 kapusta biała,
  • 2 cebule,
  • 1 jajko,
  •  sól, pieprz, maga, jarzynka,
  • 3 łyżki oleju,
  • ćwiartka litra śmietany,
  • 1 szklanka kaszy gryczanej

Wykonanie: Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce, dodać kaszę, jajko, usmażoną na tłuszczu cebulę, doprawić do smaku solą, pieprzem, magą i jarzynką. Kapustę opłukać, sparzyć, oddzielić liście. Ściąć nerw liściowy. Na liście kapusty układać farsz. Zawijać. Gołąbki układać w rondlu wyłożonym liśćmi kapusty. Śmietanę doprawić przyprawami i zalać gołąbki. Przykryć . Zapiec w piekarniku. Podawać gorące.


Przepis: Koła Gospodyń Wiejskich z gmin: Solina, Baligród, Cisna, Olszanica, Lesko. Uherce Mineralne

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION