Dania i potrawy

Galaretka z nóżek wieprzowych (studzienina)

Składniki:

  • 1 nóżka wieprzowa odrąbana przy kolanie,
  • ¼ litra skórek ze słoniny,
  • około 2 litry wody,
  • czosnek, 1 cebula, liść laurowy, sól, pieprz

Wykonanie: Nóżkę wieprzową sparzyć, odtrącić kopytka, oskrobać z sierści i z pierwszego naskórka, opłukać, porąbać wzdłuż i w poprzek. Zagotować wodą, osolić do smaku, wrzucić do niej nóżkę i skórki, po czym gotować na silnym ogniu 0,5 godziny a następnie na małym ogniu przez 3 godziny. Gdy mięso jest prawie gotowe dodać czosnek, cebulę i liść bobkowy. Mięso miękkie ostudzić w rosole, odcedzić, wyjąć kości, mięso i skórki ze słoniny, drobniutko pokroić. Tłuszcz z rosołu zebrać, a rosół wymieszać z pokrojonym mięsem. Ma być go tyle by mięso swobodnie pływało. Jeżeli jest go mało, dopełnić wodą. Galaretkę podawać z octem, chrzanem, ćwikłą z buraków lub inną sałatą i chlebem.


Przepis: Markowa

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION