Dania i potrawy

Fuczki – kartoflane haluszki z serem (pieczone)

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • pół kg sera białego,
  • 100 g masła,
  • pół łyżki soli

Wykonanie: Masę kartoflaną robimy podobnie jak na gotowane haluszki. Z masy robimy krążki, na nie kładziemy ser i zawijamy (ser przygotować ja na warenyki). Wykonać haluszki wielkości jajek, kłaść na dobrze natłuszczoną blaszkę, trochę polać masłem, można posmarować jajkiem i upiec w piecyku na rumiano. W górach takie fuczki często wyrabiano z bryndzą.


Przepis: Tereza Kyszczak – Tradycijni lemkiwśki strawy

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION