Dania i potrawy

Żurek z kwaśnego mleka

Składniki: 1 litr zsiadłego mleka, 1 litr wody, 25 dag włoszczyzny, 3 suszone grzybki, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki mąki, pół szklanki śmietany, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz


Wykonanie: Ugotować wywar, dodać namoczone wcześniej grzyby, sól oraz włoszczyznę - a pod koniec gotowania liść laurowy i ziele angielskie. Przecedzony wywar połączyć z dobrze roztrzepanym zsiadłym mlekiem – całość energicznie mieszać do zagotowania. W małej ilości wody rozpuścić mąkę oraz śmietanę, dodać do zupy i zagotować. Doprawić solą, pieprzem i roztartym czosnkiem. Podawać z ziemniakami, jajem ugotowanym na twardo lub pieczywem.


Ziemniaki podawane do żurku można posypać koperkiem lub zrumienioną na słoninie cebulą. Wybornym dodatkiem są również ziemniaki upieczone w piecu lub piekarniku.


Przepis: Grażyna Kłap, Równe (Beskid Dukielski)

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION