Dania i potrawy

Zupa ziemniaczana (lewesz)

Wykonanie: Pokrojone w kostki ziemniaki zalać zimną wodą. Dodać parę ziaren pieprzu, pietruszkę pokrojoną w plastry, marchewkę i cebulę. Posolić do smaku. Wszystko razem gotować do miękkości. Podsmażyć 2-3 łyżki masła lub kawałek słoniny, dodać 2-3 łyżki mąki i mieszać dopóki się nie zarumieni. Dodać niewielką ilość wody z gotującej się zupy, wymieszać i połączyć z zupą.


Przepis: Maria Gocz, Zyndranowa (Beskid Dukielski)

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION