Dania i potrawy

Zupa mleczna z marchwią

Składniki: 4 marchewki, 1 szklanka mleka, 1 łyżka masła, 1 łyżka cukru, pół łyżeczki soli, 1 łyżk grysiku, 1 łyżka mąki, 3 szklanki mleka


Wykonanie: Wyczyścić i wymyć 4 duże marchwie, pociąć w drobne kwadraty, zalać szklanką gorącego mleka, dodać łyżkę masła, do smaku, cukier, sól i dusić do gotowości. Mąkę lekko podsmażyć, rozwieść chłodnym mlekiem i wlać do marchwi (zamiast mąki można dodać łyżkę grysiku), dolać jeszcze 2-3 szklanki gorącego mleka i przegotować.


Przepis: Tereza Kyszczak – Tradycijni lemkiwśki strawy

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION