Dania i potrawy

Zupa wiejska

Składniki: 3 marchewki, 1 pietruszka, 1 nieduży seler, ćwiartka małej główki kapusty, 10 małych ziemniaków, pół szklanki pokrojonej fasolki szparagowej, pół szklanki groszku zielonego, pół szklanki bobu, 1 łyżka masła lub skwarek ze słoniny, 1 szklanka śmietany, maślanki lub mleka, 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, sól, pieprz ziołowy, 2,5 litra wody


Wykonanie: Zagotować wodę, dodać sól, oczyszczone i pokrojone w kostkę warzywa, liść laurowy oraz ziele angielskie. Gdy warzywa będą miękkie, omaścić zupę  masłem lub skwarkami. Zagęścić zupę mąką  połączoną ze śmietaną, maślanką lub mlekiem. Zagotować i doprawić do smaku. Posypać posiekaną natką pietruszki  lub koperkiem.


Zupa jest najsmaczniejsza z młodych warzyw, a jej wartość  odżywcza będzie wysoka, gdy warzyw nie rozgotujemy. Wskazane jest również, zagęszczać  zupę niewielką ilością mąki połączonej z zimną wodą. Śmietanę, maślankę lub mleko dodać po zahartowaniu na witaminowo – czyli, po dodaniu tych składników już nie gotować.


Przepis: Rozalia Wojnarska, Iwla (Beskid Dukielski)

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION