Składniki: 2 litry wody, 25 dag fasoli „Jaś”, 5 suszonych grzybów, 10 dag wędzonego boczku, 1 cebula, 5 ziemniaków, 1 marchew, 20 dag czarnego razowego chleba, pieprz, sól, liść laurowy
Wykonanie: Namoczoną fasolę ugotować, grzyby namoczyć i ugotować. Boczek pokroić w kostkę, zrumienić na patelni razem z drobno posiekaną cebulą. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew w talarki. Grzyby, boczek, jarzyny połączyć z wywarem fasolowym, gotować do miękkości, przyprawić do smaku. Do ugotowanej zupy dodajemy pokrojone w kostkę razowy chleb, naczynie przykrywamy i jeszcze przez parę minut trzymamy na słabym ogniu, mieszając od
czasu do czasu.
Przepis: Koła Gospodyń Wiejskich z gmin: Solina, Baligród, Cisna, Olszanica, Lesko, Uherce Mineralne