Dania i potrawy

Zupa kukurydziano – selerowa

Składniki: 1 puszka kukurydzy, 20 dag selera, 10 dag zielonej papryki, 10 dag czerwonej papryki, 10 dag koncentratu pomidorowego, 10 dag cebuli, 10 dag żółtego sera, 1 szklanka mleka, 2 łyżki masła, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, słodka mielona papryka

Wykonanie: W garnku rozpuścić łyżkę masła i zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać kukurydzę, pokrojone w kostkę warzywa, podlać niewielką ilością wody i poddusić. Doprawić do smaku papryką w proszku, solą i pieprzem, dodać  koncentrat pomidorowy. Z masła i mąki sporządzić zasmażkę, rozprowadzić ją mlekiem i dodać do zupy. Zagotować i przyprawić. Połączyć z wcześniej startym serem, podawać z grzankami.

Przepis: Olga Sokół, Lubatowa (Beskid Dukielski)
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION