Składniki: 40 dag mięsa wieprzowego bez kości, 80 dag białej kapusty, 2 cebule, 1 jajo, 1 czerstwa bułka, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, 1 szklanka bułki tartej, sól, pieprz, smalec do smażenia
Wykonanie: Kapustę oczyścić, opłukać, pokroić na części, ugotować w osolonej wodzie. Osączoną kapustę drobno posiekać. Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na maśle, dodać kapustę i smażyć jeszcze chwilę, aby wyparowała woda. Mięso umyć, zmielić razem z odciśniętą bułką. Połączyć mięso z bułką, wystudzoną kapustę, jajami i przyprawić. Formować zrazy w kształcie walca, panierować je w bułce tartej połączonej z mąką. Smażyć z czterech stron na złoty kolor. Podawać z sosem i ziemniakami z wody.
Przepis: Olga Sokół, Lubatowa (Beskid Dukielski)