Dania i potrawy

Ziemniaki zapiekane

Składniki: 1,5 kg ziemniaków, 2 łyżki masła lub smalcu, 2 cebule, kminek


Wykonanie: Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, zalać wrząca wodą i ugotować. Wyłożyć na blachę, polać zrumienioną cebulą i posypać kminkiem. Zapiec w temperaturze 180oC w piekarniku. Podawać z czerwonym barszczem, żurkiem, kwaśnym mlekiem lub maślanką.


W taki sam sposób można przygotować ziemniaki z innymi dodatkami np.: rozmarynem, lebiodką (oregano), wegetą, tymiankiem, koperkiem. Można również posypać ziemniaki  startym żółtym serem.


Przepis: Bronisława Wołkowicz, Teodorówki (Beskid Dukielski)

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION