Dania i potrawy

Ziemniaki pieczone

Składniki: 1 kg ziemniaków, 100 g masła, pół łyżki soli, pół litra mleka


Wykonanie: Nie obrane ze skórki, umyte ziemniaki poukładać na liściu, posypać solą, postawić w piekarniku (najlepiej do pieca na rozżarzone węgle)i piec do upieczenia. Pieczone ziemniaki wyłożyć na płótno, zrobić kilka ruchów płótnem, aby je oczyścić i na kilka minut odłożyć z powrotem aby odparowały. Jeść z masłem, solą i mlekiem.


Przepis: Tereza Kyszczak – Tradycijni lemkiwśki strawy

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION