Dania i potrawy

Zalewajka

Składniki: 1 kilogram ziemniaków, 1 dag grzybów suszonych, 0,25 litra żuru, 1,5 litra wody, 0,5 szklanki śmietany, 1 dag słoniny, 1 cebula, 25 dag włoszczyzny, sól, pieprz

Wykonanie: Grzyby, namoczyć i ugotować do miękkości a następnie pokroić w paski. Ugotować wywar z warzyw, przecedzić i ugotować w nim pokrojone w kostkę ziemniaki. Połączyć wywar grzybowy z warzywnym. Dodać żur i śmietanę. Zagotować, dodać podsmażoną na słoninie cebulę. Doprawić do smaku.

Przepis: Kazimiera Lemek, Brzostek

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION