Składniki: pół kg wieprzowiny bez kości, 10 dag boczku, 5 dag smalcu, mała główka kapusty, 50 dag ziemniaków, natka pietruszki, ziemniaki (według uznania), sól
Wykonanie: Mięso umyć i uformować na pieczeń. Zesznurować bawełnianą nitką. Boczek pokroić w kostkę. W naczyniu rozgrzać smalec, zarumienić boczek, a następnie mięso. Oprószyć solą i pieprzem, przykryć i podgrzewać na mały ogniu. Kapustę obrać z wierzchnich liści, umyć i pokroić na 4 części. Włożyć do osolonej wody, gotować 15 minut, osączyć. Dodać do mięsa obgotowaną kapustę i umyta natkę pietruszki. Dusić na małym ogniu około godziny. Obrać ziemniaki, umyć i włożyć do mięsa. Dusić jeszcze około 45 minut. Odstawić. Z mięsa zdjąć nitkę i podzielić na porcje.
Przepis: Koła Gospodyń Wiejskich z gmin: Solina, Baligród, Cisna, Olszanica, Lesko, Uherce Mineralne