Dania i potrawy

Wianuszki z ryb

Składniki: 10 porcji filetów z ryb, 50 dag włoszczyzny z cebulą (bez kapusty),1 łyżka octu,

liście laurowe, ziele angielskie, sól, cukier do smaku, 0,5 cytryny, 3 łyżki żelatyny.


Wykonanie: Karpia przeciąć na długość na paski, związać nitką obydwa końce, aby utworzył się krążek. Włożyć na wrzący wywar z jarzyn i gotować 15 minut. Wyjąć łyżką cedzakową i ułożyć na półmisku. Wywar przecedzić i dodać ocet. Każdy wianuszek przybrać marchewką, jajem na twardo i zalać galaretką. Półmisek udekorować cytryną i pietruszką. Podawać z pieczywem lub ostrym sosem.


Przepis: Elżbieta Wirkijowska, Starzawa (gmina Stubno)

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION